miercuri, 15 noiembrie 2017

CE SUNT PROTEINELE?


Proteinele indeplinesc doua functii majore, fiind nutrientii principali responsabili cu cresterea si refacerea structurilor organismului uman. Din aceasta perspectiva putem vedea cat de importante sunt ele pentru atieti, si in particular pentru culturisti. 

Fara proteine organismul nu ar fi capabil sa repare fibrele musculare distruse in timpul exercitiilor si nici nu ar avea suficiente "caramizi " pentru a construi muschi mari si puternici. Proteinele sunt formate din componente numite aminoacizi. 

Exista aproximativ 80 de tipuri de aminoacizi din care aproape 20 au rol in cresterea si refacerea musculaturii. Din acestia 20, noua sunt clasificati ca aminoacizi esentiali, adica aminoacizi fara de care cresterea si repararea structurilor musculare nu ar fi posibila. 

Ceilalti aminoacizi sunt asociati cu cresterea, dar nu sunt indispensabili si de aceea se numesc aminoacizi neesentiali; ei au doar un rol suplimentar in promovarea cresterii.

Surse de proteine 
Sursele mai importante de proteine sunt:
alimentele de origine animală (carne și produse din carne, pește și produse din pește, ouă, lapte, brânzeturi), 
- leguminoase și oleaginoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia, arahide), cerealele (grâu, orz, porumb, sorg, secară, ovăz), 
- drojdiile. 
Unele produse rafinate din leguminoase, dar mai ales din oleaginoase (concentratele și izolatele) au un conținut foarte ridicat de proteine. Aceste surse diferă între ele nu numai în ceea ce privește conținutul de proteine, dar mai ales prin calitatea acestora.

Aflati mai multe in cel mai bun Ghid, Fit Body - Ghidul complet pentru performanta

Distribuie acest articol »»

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu